
Akdeniz Tipi Beslenme
Akdeniz tipi beslenme genel olarak tam tahıllı besinler, bol sebze, meyve, kurubaklagiller gibi bitkisel yiyeceklerle karakterizedir, başlıca yağ kaynağı zeytinyağıdır. Süt ve süt ürünleri, sindirim sistemi ve bağırsaklardaki olumlu etkisinden dolayı özellikle yoğurt tüketimi ağırlıklıdır. Kırmızı et yerine daha çok beyaz et ve balık tüketimi kalp damar sağlığı için koruyucudur, uzun ve sağlıklı yaşamın temellerinden biridir. Bu diyet hayvansal doymuş yağdan fakir, liften zengin, yaşlanmayı geciktirici antioksidan vitamin ve mineralleri sağlayan tüm dünyada önerilen bir beslenme tipidir. Akdeniz tipi beslenmenin koroner kalp hastalığı,kanser, diyabet ve obeziteye karşı koruyucu olduğu kanıtlanmıştır.
AKDENİZ TİPİ BESLENME ÖNERİLERİ
- Bol bol meyve, sebze tüketin, mümkün olduğunca az işlemden geçirerek hazırlayın. Günde en az 4-5 porsiyon sebze- meyve tüketmeye çalışın.
- Süt gurbunu daha çok peynir ve yoğurt olarak tüketin.
- Bulgur, tam buğday makarnası, nohut, kuru fasulye vb. gibi tam taneli tahılları tüketin.
- Haftada 2 defa balık, diğer günler tavuk, ayda 2-3 defa kırmızı et tüketin.
Özellikle ringa balığı, uskumru, sardalya, somon vb. yağlı balıklar Omega-3 yağ asitlerinden zengin olup, yüksek kan basıncı, trigliserit ve kolestrol seviyeleri üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Omega-3 yağ asidi aynı zamanda beyin, retina ve santral sinir sisteminin fonksiyon ve gelişiminde de önemlidir.
- Haftada 1-2 defa yumurta tüketin.
- Şeker tüketmekten kaçının. Tatlı yerine taze veya kuru meyve tercih edin.
- Zeytinyağı tercih edin. 1 kg sebzeyi 2-3 çorba kaşığı, salatalarınızı 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı ile hazırlayın. Başta E vitamini olmak üzere çok sayıda antioksidan madde içeren zeytinyağı, hücreleri yeniler, doku ve organların yaşlanmasını geçiktirir.
- Günde ortalama 8-10 su bardağı su tüketin.